EMBRİYO DONDURMA
İnsan gametlerinin (üreme hücreleri) ve embriyolarının dondurulmasının tüp bebek pratiğinde büyük önemi vardır. Tüp bebek uygulamalarında çoğul gebelik riskini en aza indirmek için genel yaklaşım en fazla 3 embriyo transfer etmektir. Bu durumda akla gelen ilk soru elde edilen fazla embriyoların ne şekilde değerlendirileceğidir. Bu şekilde elde edilen fazla embriyoların dondurulması hastaya hem ekonomik hem de psikolojik bir avantaj sağlamaktadır. Ayrıca dondurulan embriyolar transfer edileceği zaman hasta herhangi bir tedaviye gereksinim duymamaktadır. Embriyo dondurma işlemi tüp bebek uygulamalarında başarı şansını arttıran bir işlem olarak da değerlendirilebilir. Bu konu ile ilgili yapılan araştırmalar, hastaların yumurta üretimi ilaçları kullanmadığı dondurulmuş embriyo transferinde taze embriyo transferine göre daha başarılı sonuçlar elde edildiği ortaya konmuştur.

Fazla embriyoların dondurulmasının klinik başarı haricinde üç avantajı mevcuttur. Birincisi; eğer gebelik elde edilirse, daha sonra gebelik istendiğinde hazır embriyolar kullanıldığında hem ilaç kullanımı çok daha az ve basit olacaktır, hem çiftimizin Kıbrıs’ta kalması gereken süre daha az olacaktır, hem de eğer hasta sperm, oosit (yumurta) veya embriyo donasyonu aldı ise tüm kardeşlerin %100 genetik olarak kökeninin aynı olması sağlanabilecektir. İkinci olarak; eğer hastamız ilk denemesinde gebe kalmazsa, donmuş embriyolar ile çok daha uygun şekilde ikinci tedavisini gerçekleştirebilir. Üçüncü olarak; hastaların daha az sayıda embriyo transferi alıp, kalanları dondurarak hem embriyolarını harcamamış olur, hem de çoğul gebelik riskini azaltmış olur.

Hangi Durumlarda Embriyo Dondurma Yapılır?

  • Transfer işleminden sonra geriye kalan kaliteli embriyolar imha edilmek yerine dondurulup tekrar transfer edilmek için saklanabilir.
  • İlaçlarla yumurtalıkların uyarılması esnasında OHSS (aşırı uyarılma sendromu) riski olan kadınlarda hastanın transferi ötelenerek, tüm embriyolar daha sonra kullanılmak üzere dondurulabilir.
  • Rahim içini saran endometrium dokusunun yeteri kadar gelişemediği veya embriyo transferinin yapılamadığı durumlarda tüm embriyolar daha sonra kullanılmak üzere dondurulabilir.
  • Overlere (yumurtalıklara) yönelik ciddi cerrahilerden önce, kadın veya erkek hastaya kemoterapi veya radyoterapi gerektiren kanser tedavilerinden önce birlikteliği olan çiftlere tüp bebek tedavisindeki gibi embriyolar oluşturulup dondurulabilir. Embriyo dondurulmasının yumurta dondurulmasına göre avantajı, embriyoların dondurma sürecine yumurtadan çok daha dayanıklı olmasıdır.

Dondurulan embriyoların çözülerek transfer edilmesi çiftlere çok daha az harcama yaparak yüksek gebelik şansı sunar. Üstelik yumurta bağışı almayan hasta grubunda uzun süreli ilaç kullanımı, yumurta toplanması gibi işlemlere tekrar gerek kalmaz. Ayrıca gebelik elde edilmiş çiftlerde ikinci bir çocuk istemi dondurulan embriyoların çözülüp transfer edilmesi ile mümkün olabilir.

© 2018 - Bütün Hakları Sağlık Turizmi Konseyine Aittir.

Acil Bilgi Hattı         +90 548 838 99 99