Tandem siklus; yumurta rezervi azalmış kadınlarda uygulanabilen bir ek tüp bebek tedavisi olup; kadın hastaya uygulanan standart tüp bebek işleminin yanında yedek olarak tedaviye donör yumurtası da eklenmesidir. Bu tedavi sayesinde hasta kendi yumurtasına ek olarak donor yumurtasını yedekte hazır tutarak oluşabilecek yumurta problemlerine karşı aynı tedavi dönemini değerlendirmiş olur.

İşlemde kadın hastanın yumurtaları aynı standart tüp bebek işlemindeki gibi geliştirilerek zamanı geldiğinde toplanır. Bu sırada, kan grubu ve fiziksel özelliklerine göre kadın hastaya uygun bir donörün de kadın hasta ile adet  aynı dönemde adet olması sağlanarak, kadın hasta ile aynı dönemde kadın hastanın kullandığı gibi, yumurta geliştirici ilaçlar kullandırılır. Hem kadın hastanın, hem de donörün gelişen yumurtaları uygun günde toplanır. Sonrasında iki yumurta grubu da, erkek hastanın spermiyle laboratuar ortamında ayrı ayrı döllenir ve ayrı ayrı embriyo gelişimi takip edilir. Eğer  kadın hastanın yumurtalarından elde edilen embriyolar sağlıklıysa yalnızca bu embriyolar kullanılabilir. Ancak embriyolar sağlıklı değilse veya istenen sayıda değilse bir anlamda yedek olarak tutulan donör yumurtalarıyla elde edilen embriyolar tedaviye eklenerek daha yüksek başarı şansı hedeflenmiş olur ve embriyo transferi yapılır. İsteğe bağlı olarak kalan embriyolar dondurulabilir.

Tandem siklus tedavisinde hasta hem kendi tüp bebek tedavisi görerek son şansını kullanır  hemde yumurta donasyonu tedavisi ile takviye embriyo alarak gebelik başarısını artırır.

Yani aslında öncelikle hastanın kendi yumurtalarıyla normal tüp bebek işlemine başlanır, yumurta donasyonu işlemi aynı anda yedek olarak ilerletilir. Bu şekilde, yumurta rezervi düşük olan hastada bir nevi, embriyo gelişimi ve embriyo transferi garanti altına alınmış olunur. Ayrıca; embriyo kalitesi düşük olan hastalarda donör yumurtası kullanmak, yeterli sayıda fazla embriyo gelişmesini ve kalan embriyoların dondurulmasına olanak sağlayacağı için, ilk tedavide gebe kalamama durumunda veya hastanın gebe kalıp, sonradan ikinci çocuğu istemesi durumunda çok daha uygun şekilde tedavisini almasına olanak sağlar.

Tandem Siklusun Avantajları

  • Hasta donasyon tedavisine geçmeden son kez kendi yumurtası ile tedavi olma şansı yakalar
  • Donor yumurtası kullanıldığı için tedaviden alınan başarı yükselir

Artan embriyo şansı daha fazla olduğu için hasta fazla embriyosu olursa bunları dondurabilir. Tandem siklus ile tüp bebek tedavisinde vitrifikasyonun (embriyo dondurma) iki avantajı vardır, Birincisi; olası bir başarısızlıkta arda kalan iyi kalite embriyolar çözülerek çok daha uygun bir şekilde, üstelik de kadın hastanın yumurtalıklarını tekrar uyararak tekrar yumurta toplanması gerekmeden yeni bir deneme şansı elde edilmiş olunur. İkinci avantaj; çiftimizin gebe kalması ve doğum yapması durumunda, ikinci çocuk istemeleri durumunda dondurulan embriyoların çözülerek kullanılabilmesi mümkün olur.

© 2018 - Bütün Hakları Sağlık Turizmi Konseyine Aittir.

Acil Bilgi Hattı         +90 548 838 99 99